Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Konkurs – hvad er konkurs

En konkurs er, når en virksomhed eller person ikke kan betale sin gæld

e-conomic er et komplet regnskabsprogram til alle slags virksomheder. Prøv e-conomic regnskabsprogram gratis og uforpligtende i 14 dage og få adgang til hele regnskabsprogrammet med det samme.

Hvis en person eller virksomhed ikke er i stand til at opfylde sine forpligtelser, pga. manglende likviditet, vil de blive dømt konkurs.

Konkurs er en juridisk status, hvor myndighederne går ind og foretager en grundig undersøgelse af den konkursramtes aktiver for at sikre, at der ikke er midler til at betale. Og at den manglende betalingsevne ikke kun er midlertidig eller skyldes andre forhold, eksempelvis utilfredshed med et udført arbejde. Dette vil så føre til en konkursbehandling.

Konkursbehandlingen

Når konkursbehandlingen går i gang er det kurator, som oftest en advokat, der overtager. Det vil sige, at den konkursramte mister retten til at råde over sine aktiver og passiver, og dermed er det kurator, der sælger alt, hvad der er af aktiver og samtidig gennemgår passiverne, og hvad der er af andre forpligtelser.

Når dette er gjort, og kurator har fået et overblik over størrelsen af passiverne, så vil det resterende beløb, hvor omkostningerne for konkursbehandlingen er fratrukket, blive fordelt mellem kreditorerne i en bestemt rækkefølge, også kaldet ”Konkursordenen”, som er en del af konkursloven.

I konkursordenen står der, at når aktiverne er realiseret, betales omkostninger ved konkursbehandlingen. Dernæst betales gæld, som den konkursramte eventuelt har pådraget sig under en betalingsstandsning eller likvidation. Herefter betales lønmodtagerkrav og dernæst visse afgiftskrav. Når alt det så er betalt, så kan de øvrige kreditorer betales i lige forhold.

Mere viden om konkurs

Konkurs er altså ikke en måde hvorpå personer kan komme af med deres gæld.

For yderligere information eller hjælp til en konkurs, henviser vi til en advokat eller kurator.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis