Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Forbehold - hvad er et forbehold?

Er revisor uenig med ledelsen tager revisor forbehold

Hvis du har et spørgsmål til forbehold, så kan du med fordel finde en revisor på e-conomic regnskabsprograms revisorliste. 

Forbeholdet står i revisionspåtegningen i årsregnskabet. Der bliver taget forbehold for noget i årsregnskabet, hvis revisoren er uenig med ledelsen eller der har været begrænsninger i revisors arbejde.

Revisionspåtegning

En revisionspåtegning bliver udarbejdet af revisoren efter årsregnskabet er blevet afsluttet. Det er en konklusion på årsregnskabet og hvis revisor har et forbehold, vil det stå her.

Uenig med ledelsen

Når revisoren er uenig med ledelsen, skal det altid være noget som er eller kan være væsentligt.

Eksempelvis skal revisor angive, at vedkommende er uenig med ledelsen, hvis ledelsen vil have deres varelager medtaget i årsregnskabet til en given værdi, hvor revisor mener, at varelageret er alt for højt værdiansat.

Et andet eksempel kan være, at ledelsen mener virksomheden kan opretholde den fortsatte drift, mens revisor ikke mener der er grundlag herfor. Så skal der også tages et forbehold.

Begrænsninger i revisors arbejde

Når revisoren har begrænsninger i sit arbejde, skal det være noget som er eller kan være væsentligt.

Det, at revisoren har begrænsninger i sit arbejde, kan eksempelvis være, hvis der ikke er adgang til alle påkrævede oplysninger, og revisor dermed blot må foretage et skøn af en given post i årsregnskabet. Således vil posten ikke kunne dokumenteres, og dermed har revisoren begrænsninger i sit arbejde.

Konsekvenser ved et forbehold

Det bør efterstræbes ikke at have forbehold i et årsregnskab. Har en virksomhed et eller flere forbehold, kan dette have nogle konsekvenser, som kunne have været undgået.

Forbeholdene er selvfølgelig interessante for virksomhedsejerne, men også for tredjeparter som eksempelvis banken, investorer, mv.

Hvis en bank skal vurdere, hvorvidt kassekreditten skal sættes op hos en virksomhed, kan det godt være at de giver afslag, netop pga. et forbehold i årsregnskabet. Det samme gælder hvis en investor påtænker at investere i virksomheden, men ser at der er taget et forbehold, og lader på den baggrund være med at investere.

Nogle gange kan et forbehold simpelthen ikke undgås, og det er der ikke noget at gøre ved.
Ønskes der yderligere information om forbehold, kan du tage kontakt til en revisor.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis