Kontanter – hvad er kontanter?

Kontanter

Pengesedler og mønter kaldes kontanter og er fysiske penge med en bestemt værdi. Kontanter udstedes af Nationalbanken og distribueres af bankerne

Læsetid: ca. 2 min.
Senest opdateret:
Et portrætbillede af en mand
Skrevet af Adam Lyngø
SEO Specialist
Et portrætbillede af en mand
Adam Lyngø

SEO Specialist

Som SEO-specialist i e-conomic arbejder jeg målrettet med at gøre vores løsninger synlige for de virksomheder, der har mest brug for dem. Med en baggrund i digital marketing og stor erfaring inden for søgemaskineoptimering hjælper jeg vores team med at sikre, at både små og mellemstore virksomheder finder den rette økonomisoftware — præcis når de har brug for det. Jeg brænder for at forstå brugernes søgeadfærd og omsætte data til strategier, der skaber målbar værdi. Mit arbejde spænder bredt: fra teknisk SEO og indholdsstrategi til konverteringsoptimering og analyse af søgetrends. Senest har jeg haft fokus på, hvordan vi med intelligent brug af AI og strukturerede data kan fremtidssikre vores digitale tilstedeværelse og skabe endnu bedre brugeroplevelser. Når jeg ikke dykker ned i crawl-logs og SERP-analyser, arbejder jeg sammen med vores indholds- og performance-teams for at sikre, at alt spiller sammen — både teknisk, strategisk og kreativt.

Tip

I e-conomic regnskabsprogram kan du nemt bogføre kontante betalinger i dit regnskab. Se, hvordan du let bogfører en kontant betalt faktura.

Kontanter er en betegnelse for fysiske penge i form af mønter og pengesedler. Alternativer til kontanter er betalingskort som VISA eller Dankort, checks og online netbank. Kontan

Nationalbanken fremstiller kontanter

Den Danske Nationalbank har eneret på fremstilling af danske kontanter. Nationalbanken trykker mønter og sedler i Seddeltrykkeriet og i Nationalbankens bygning. Det er Nationalbanken, der sammen med Økonomi- og indenrigsministeren bestemmer, hvordan mønter og sedler skal se ud, samt hvilken værdi, der skal stå på kontanterne.

Pengeinstitutterne sætter pengene i omløb

Banker og andre pengeinstitutter distribuerer de kontanter, som Nationalbanken har fremstillet. På den måde kan borgere med en konto i banken gå ned og hæve kontanter i banken, som banken har fra Nationalbanken.

Bankerne får kontanter af Nationalbanken mod at deres konto, en såkaldt foliokonto, i Nationalbanken nedskrives med det beløb, der svarer til den mængde kontanter, banken har fået. Det svarer til, at private kunder hæver penge i en hæveautomat, og at kundens saldo falder med et beløb, der svarer til den mængde kontanter, kunden får i hånden.

Ligger banken inde med for mange kontanter, så kan banken tilbagebetale dem til Nationalbanken mod, at deres foliokonto opskrives.

Kontanternes historie

Betalingsformidling har gennemgået store forandringer over årene, hvor møntfoden er skiftet fra rigsdaler til kroner, PBS er kommet til og senest er netbank vundet frem som betalingsform. Her får du nogle af højdepunkterne og deres årstal:

En tidslinje over kontanternes historie
 

Nationalbank for Danmark, Færøerne og Grønland

Nationalbanken fordeler kontanter mellem alle de lande, der benytter sig af den danske krone. Det betyder, at Nationalbanken også står for fordelingen af mønter og pengesedler til Færøerne og Grønland. De færøske og grønlandske pengeinstitutter står for sidste led i administrationen af pengene til færøske og grønlandske bankkunder.

Færøerne har deres egne pengesedler, men værdiforholdet er 1:1 med den danske krone. Selvom de færøske penge bliver fremstillet af Nationalbanken og er lig den danske krone, så er færøske penge ikke et lovligt betalingsmiddel i Danmark.

Grønland har modsat Færøerne danske kroner. Der har tidligere været talt om, at grønlænderne ønskede deres egent møntfod, men det er endnu ikke sket.