Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Cost-benefit analyse - hvad er en cost-benefit analyse?

En cost-benefit analyse er et værktøj til at vurdere, om et projekt kan betale sig eller ej. Analysen er en vurdering af forholdet mellem indtjening og omkostninger for et projekt.

Nøgletal fra tidligere projekter er nyttige i forbindelse med cost-benefit analyser for fremtidige projekter. e-conomic regnskabsprogram tilbyder Projektstyring, hvor projekters nøgletal kan genereres.

En cost-benefit analyse bruges til at beslutte, om man skal gennemføre et projekt, eller om det ikke kan betale sig. Det sker ved at sammenholde det, man regner med at projektet vil tjene ind til virksomheden, og det projektet koster at etablere.

Cost-benefit er forholdet mellem omkostninger og udbytte

Overvejer man at lave en ny hjemmeside for sin virksomhed, så kan man lave en cost-benefit analyse for at finde ud af, om det kan betale sig. Man forsøger da at estimere, hvad den nye hjemmeside kommer til at koste virksomheden.

Derefter holdes det op imod, hvilken indtægt den nye hjemmeside formodentlig kommer til at føre med sig. Kort sagt vurderer man altså omkostninger over for udbytte af investeringen.

Cost-benefit gøres op i kroner og ører

Når vurderingen af et projekt skal gøres op, gøres omkostninger og udbytte op monetært - altså i kroner og ører. Det vil da være et estimat af, hvad man forventer at projektet kommer til at tjene ind til virksomheden.

I nogle tilfælde er det vanskeligt at gøre alting op i kroner, da et udbytte kan bestå i eksempelvis bedre arbejdsmiljø med gladere medarbejdere. Hvordan denne værdi gøres op monetært er op til den enkelte virksomhed at vurdere.

Cost-benefit ved hjælp af e-conomic regnskabsprogram

I e-conomic regnskabsprogram kan du bruge Projektstyringsmodulet til at give dig nøgletal om tidligere projekter. Disse kan være vigtige redskaber til at estimere, hvad et lignende projekt vil komme til at koste og kaste af sig. Nøgletal som dækningsbidrag og indtjening kan give et mere realistisk billede af, hvad der kan forventes af projekter af samme karakter.

Læs mere om, hvad Projektstyring indeholder, og hvilke rapporter tillægsmodulet kan generere.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis