Momsregler – hvad er momsregler?

Momsregler

Momsregler er et regelsæt for, hvordan dit momsregnskab skal laves. Det indebærer blandt andet, hvordan det afregnes, indberettes og om fritagelse for moms

Læsetid: ca. 1 min.
Senest opdateret:
Et portrætbillede af en mand
Skrevet af Adam Lyngø
SEO Specialist
Et portrætbillede af en mand
Adam Lyngø

SEO Specialist

Som SEO-specialist i e-conomic arbejder jeg målrettet med at gøre vores løsninger synlige for de virksomheder, der har mest brug for dem. Med en baggrund i digital marketing og stor erfaring inden for søgemaskineoptimering hjælper jeg vores team med at sikre, at både små og mellemstore virksomheder finder den rette økonomisoftware — præcis når de har brug for det. Jeg brænder for at forstå brugernes søgeadfærd og omsætte data til strategier, der skaber målbar værdi. Mit arbejde spænder bredt: fra teknisk SEO og indholdsstrategi til konverteringsoptimering og analyse af søgetrends. Senest har jeg haft fokus på, hvordan vi med intelligent brug af AI og strukturerede data kan fremtidssikre vores digitale tilstedeværelse og skabe endnu bedre brugeroplevelser. Når jeg ikke dykker ned i crawl-logs og SERP-analyser, arbejder jeg sammen med vores indholds- og performance-teams for at sikre, at alt spiller sammen — både teknisk, strategisk og kreativt.

Tip

Du kan lave al din moms i e-conomic regnskabsprogram. Lær mere om moms i vores moms-sektion.

Moms er en afgift, der bliver lagt til salgsprisen på en vare. Som hovedregler lægges der 25 % af salgsprisen til, men der findes enkelte undtagelser og andre satser.

Momsafregning

Når man momsafregner, så finder man forskellen mellem købsmoms og salgsmoms.

  • Købsmoms: Den moms, som virksomheden har til gode
  • Salgsmoms: Den moms, som virksomheden er skyldig

Moms bliver afregnet med SKAT. Hvis din købsmoms er større end din salgsmoms, så modtager du dette beløb, der også kaldes restancen, af SKAT. Modsat skal du betale differencen til skat, hvis din salgsmoms er større end din købsmoms.

Momsindberetning

Du skal altid indberette al din moms til SKAT. Momsindberetningen skal gøres enten hver måned, hvert kvartal eller halvårligt. Det afhænger af din omsætning, hvor ofte du skal indberette. Med al moms menes der både købsmoms og salgsmoms.

  • Halvårligt: Hvis din virksomheds omsætning er på mellem 0-5 mio. kroner
  • Hvert kvartal: Hvis din virksomhed omsætter for mellem 5-50 mio. kroner
  • Hver måned: Hvis din virksomhed har en omsætning på over 50 mio. kroner

Momsfritagelse

I nogle tilfælde bliver en vare eller en ydelse ikke pålagt moms - såkaldt momsfritagelse. I stedet for moms skal man betale lønsumsafgift. Nogle af de områder, der er fritaget for moms er:

  • Sundhedsbehandling
  • Bistand
  • Kunst
  • Ejendomssalg
  • Finans
  • Forsikring

Der gælder specifikke regler for hvert område. Du kan læse mere om regler for momsfri ydelser på SKAT.dk.

Relaterede ord