Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Leverandør - hvad er en leverandør?

En leverandør er en virksomhed, der leverer et produkt eller en ydelse til en anden virksomhed

I e-conomics regnskabsprogram kan du udarbejde leverandørfakturaer. Se her, hvordan du opretter en leverandørfaktura. Der er også flere fordele, når du opretter leverandørfakturaer. Du kan bl.a. sætte dem til betaling - direkte i e-conomic med funktionen Smart Pay.

Leverandørens produkter kan både blive brugt i virksomheden til produktion, til videresalg eller til almindelig brug.

Vareleverandører og andre leverandører

En vareleverandør er en leverandør, der leverer varer, til en anden virksomhed, det kunne eksempelvis være en webshop. Vareleverandørens produkter kan eksempelvis indgå i virksomhedens forsyningskæde og produktion. Dette kunne være halvfabrikata, som virksomheden selv færdiggør, eller det kunne være en færdig del, som indgår i produktet.

En vareleverandør kan også levere færdige produkter, som modtagervirksomheder blot sælger videre. Andre leverandører er leverandører vis produkt ikke indgår i produktionen, men som eksempelvis indgår i virksomhedens dagligdag. Sådanne produkter kunne være inventar og kontorartikler.

Leverandørkredit

Det er normalt at aftale en kredit mellem leverandør og køber, også kaldet kreditor og debitor. En leverandørkredit betegnes som en kortfristet gæld, da det forventes at kreditten bliver indfriet inden for et år.

En leverandør vil selvfølgelig være opmærksom på virksomhedens likviditet, da den beskriver virksomhedens evne til at betale sine leverandører.

Leverandørkredit kan også kaldes for betalingsbetingelser mellem leverandøren og en virksomhed.

De tre oftest benyttede er:

  • Netto kontant
  • 30 dages netto
  • Løbende måned + 15 dage netto

Det vil sige, at der eksempelvis ved 30 dages netto vil gå 30 dage fra leveringen til at virksomheden foretager udbetaling til leverandører af varer og tjenesteydelser.

En leverandør kan endvidere stille krav til at modtage betaling, som vil lyde på leverandørens kostpris med et passende avancetillæg, for at denne har stillet kredit.

Outsourcing og insourcing af leverandøraktiviteter

To begreber, der kan være interessante i forhold til leverandører er outsourcing og insourcing. En virksomhed kan vælge at outsource aktiviteter, som virksomheden selv tidligere har stået for. Det kunne eksempelvis være at man lod en anden virksomhed stå for rengøringen.

På den anden side kan en virksomhed også vælge at insource en aktivitet. Det vil sige, at man selv begynder at stå for en aktivitet, som en leverandør tidligere har stået for. Ved eksemplet med rengøring kunne det insources ved, at man selv ansætter rengøringspersonale, eller at man opkøber et rengøringsselskab, som så skal stå for rengøringen.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis